LIIKUNTA KUULUU KAIKILLE

Tervetuloa tutustumaan Let’s move it -ohjelmaan. Let’s move it on tutkimushanke, jossa kehitettiin keinoja lisätä nuorten liikkumista sekä tapoja muuttaa opetuskäytäntöjä ja oppimisympäristöjä liikunnallisesti aktiiviseksi. Hankkeen tavoitteena oli arvioida, onnistutaanko ohjelman opeilla luomaan muutosta oppilaitoksiin. Tutkimusvaiheessa mukana oli jopa 1100 opiskelijaa ja lähes 200 opettajaa.

Mikä parasta: Let’s move it -ohjelman avulla oppilaitokset onnistuivat kasvattamaan kevyen liikunnan määrää päivittäin lähes kymmenellä minuutilla verrattuna verrokkioppilaitosten opiskelijoihin. 

Varsinaisen tutkimusvaiheen jälkeen olemme kouluttaneet noin 200 kasvatus- ja liikunta-alojen ammattilaista käyttämään ohjelman materiaaleja ja menetelmiä omissa oppilaitoksissaan.

Tällä sivustolla jaamme parhaat vinkit aktiivisuuden lisäämiseen. Kaikki harjoitukset ja neuvot perustuvat tutkimustietoon, oppilaitosten arjessa toimiviksi todettuihin menetelmiin sekä vuosina 2015–2017 toteutettuun laajaan vaikuttavuustutkimukseen. 

NÄIN PÄÄSET ALKUUN!

1. MOTIVOI JA ROHKAISE

Ei ole yhdentekevää, miten nuorta kannustetaan liikkumaan. Joskus liikkumaan aktivoiminen voi saada vähän liikkuvassa aikaan vastareaktion, ja siksi vuorovaikutus on avainasemassa. Lue Motivoinnin ABC -osiosta vinkit kannustavaan motivointiin!

2. LAAJENNA KÄSITYSTÄSI LIIKUNNASTA

Kenenkään ei tarvitse olla huippu-urheilija tai pitkäaikainen harrastaja voidakseen nauttia liikunnasta. Olennaista on auttaa nuorta laajentamaan käsitystä liikunnasta: vähäkin liikunta on parempi kuin ei mitään. Tutustu liikkumaan aktivoiviin keskusteluharjoitteisiin Opiskelijan harjoitukset -sivulla!

3. PEPPU YLÖS PENKISTÄ!

Oppitunnit etenevät usein tiiviisti luokkahuoneessa istuen. Kaikki liike on kuitenkin plussaa, ja siksi istumisen vähentäminen on tärkeä osa liikkumaan aktivoinnissa. Tarjoamme keinoja siihen, miten istumista voi vähentää oppilaitoksissa. Lue vinkkimme Istumisen vähentäminen -osiosta!

4. PIDÄ KIINNOSTUS YLLÄ!

Let’s Move It -ohjelman räväköillä julisteita voit ladata ja tulostaa julistepankistamme. Julisteet herättävät huomion esimerkiksi oppilaitoksen käytävillä ja opettajanhuoneissa. Tutustu valikoimaamme Julisteet-sivulla!

LET’S MOVE IT TOI LIIKUNNAN OPPILAITOKSIIN!

”Mikä parasta: Let’s move it -ohjelman avulla oppilaitokset onnistuivat kasvattamaan kevyen liikunnan määrää päivittäin lähes kymmenellä minuutilla verrattuna verrokkioppilaitosten opiskelijoihin.”

Satu Opettaja
Laakson koulu, Oulu

”Mikä parasta: Let’s move it -ohjelman avulla oppilaitokset onnistuivat kasvattamaan kevyen liikunnan määrää päivittäin lähes kymmenellä minuutilla verrattuna verrokkioppilaitosten opiskelijoihin.”

Satu Opettaja
Laakson koulu, Oulu

LET’S MOVE IT TOI LIIKUNNAN OPPILAITOKSIIN!

Kaikki Let’s move it -ohjelman harjoitukset, neuvot ja materiaalit perustuvat kuuteen teesiin. Muista nämä, kun aktivoit nuoria liikkumaan!

1.

KAIKKI LIIKE ON PLUSSAA

Pienikin lisäys liikuntaan on aina parempi kuin täysi liikkumattomuus.

2.

OMA VALINTA

Pienikin lisäys liikuntaan on aina parempi kuin täysi liikkumattomuus.

3.

KAIKKI LIIKE ON PLUSSAA

Kenenkään ei tarvitse olla huippu-urheilija tai pitkäaikainen harrastaja voidakseen hyötyä tai oppia nauttimaan liikunnasta.

4.

TIEDÄ, MIKÄ SINUA LIIKUTTAA

Kaikki liikuntamuodot eivät voi sopia kaikille. Tärkeintä on löytää itselle mieluisia ja omaan arkeen sopivia tapoja liikkua.

5.

TAVOITTEENA ON HYVÄ OLO, EI RASVATON RUNKO

Liikunta yhdistettynä terveelliseen ruokavalioon auttaa painonhallinnassa, mutta ulkonäköä tärkeämpi liikunnan seuraus on hyvinvoiva mieli ja keho!

6.

ISTUMINEN ON PYLLYSTÄ

Lepo on tärkeää, mutta rajansa kaikella: Nykymaailmassa istuminen on tehty ”luonnottoman” helpoksi. Istumisen vähentäminen ja pienetkin tauot istumisesta tekevät kropalle ja mielelle gutaa!

Let’s move it on Helsingin yliopiston vuosina 2012–2018 toteuttama tutkimushankekokonaisuus, jota ovat rahoittaneet Sosiaali- ja terveysministeriö (2012–2014), Opetus- ja kulttuuriministeriö (2012–2018) ja Suomen Akatemia (2016–2018). Lue lisää tutkimuksesta!